Theesoorten

Alle thee komt van de Camellia Sinensis. Maar er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de kwaliteit en de smaak van de thee.

Ten eerste heb je net als bij druiven (wijn) vele subculturen. Ook de grond waar de plant groeit en het klimaat en zelfs de leeftijd van de struik/boom heeft effect op de theebladeren.

Verder zijn het tijdstip waarop de bladeren worden geplukt en de productie van de thee bepalend voor de smaak. Of de thee een groene of een zwarte thee gaat worden hangt af van het productieproces. De meest pure thee is de witte thee. De theebladeren worden bijna niet bewerkt en de thee is dan ook uiterst subtiel en delicaat. De raw Pu-Ehr is thee die soms jarenlang gerijpt wordt. Deze smaak kan variëren van robuust en donker tot fruitig. De mate waarin de thee wordt verhit en gedroogd bepaald de smaak en de kwaliteit van de thee. Hieronder zal ik elke theesoort even beknopt beschrijven.

Witte thee: De jonge scheuten en jonge blaadjes en bladknoppen worden geplukt voordat het blad zicht ontvouwt. Ze hebben dan nog een wit/zilver donslaagje. Daar komt ook de naam witte thee vandaan. De blaadjes worden bijna niet bewerkt. Omdat de thee zo delicaat is kun je het beste water gebruiken met een temperatuur van hooguit 70/75 graden met een max. van 80 graden om de thee het beste tot zijn recht te laten komen. Klik HIER om de wereld van witte thee te ontdekken. 

Groene thee:Wanneer de bladeren zijn geplukt beginnen ze meteen te oxideren. Om het oxideren te stoppen worden de theeblaadjes verhit . Bij Chinese thee wordt de thee verhit in ovens of grote woks. In Japan stomen ze de theebladeren. Dit proces bepaald de smaak en de kwaliteit van de thee. Klik HIER om de wereld van groene thee te ontdekken.

Gele thee: Gele thee wordt net als Groene thee na het plukken verhit. Vervolgens wordt de thee onder vochtige doeken op de ovens nog verder gerijpt. Er wordt maar weinig thee op deze manier geproduceerd waardoor gele thee redelijk zeldzaam is. Deze thee komt het beste tot zijn recht bij een water temperatuur van max. 85 graden. Wil je wat meer lezen over gele thee. Klik dan HIER.

Oolong thee: In de categorie Oolong thee is een enorme diversiteit te vinden. De term komt van de periode dat de thee voornamelijk lang, zwart en draderig was waardoor het de naam Zwarte Draak kreeg. De legende zegt dat de bladeren van de Anxi Oolong plant kwamen en zijn ontdekt door een man die Wulang of Sulang heette. Oolong thee zit qua oxidatie tussen groene thee en zwarte thee. En varieert van licht geoxideerd tot bijna zwart. En ook de vorm van de theebladeren varieert van licht groene balletjes tot zwaar geoxideerde draderige bladeren. Wil je de wereld van Oolong ontdekken? Dan kun je HIER klikken.

Zwarte/rode thee: Is thee die volledig geoxideerd is. In China noemen ze het rode thee omdat de kleur van de gezette thee vaak rood is. Net als bij Oolong is er een enorme variëteit in de manier waarop de thee wordt geproduceerd. Zwarte thee is het meest populair. 90% van de thee die mensen drinken is zwarte thee. Er is daarom een enorm verschil in kwaliteit. De CTC (crush/cut – tear-curl) methode is de meest voorkomende van produceren. Deze thee vind je dan ook het meest terug in de theezakjes. Bij de orthodoxe manier produceert men de thee vaak met de hand. De manier waarop kan per type thee verschillen. Zo wordt de thee uit Sri Lanka (Ceylon) op een andere manier geproduceerd dan de thee uit China of Japan. Zwarte thee is geschikt om op hoge temperatuur te zetten. De thee komt het best tot zijn recht met water dat net van de kook af is. Je raadt het al. Je kunt HIER om meer te ontdekken.

Raw Pu-Ehr: De productie van Pu-Ehr begint net als alle andere thee met het oxideren van de bladeren. Daarna wordt de thee voor lange tijd gefermenteerd onder speciale omstandigheden. Daarna worden de bladeren samengeperst. Er zijn verschillende vormen waarin ze worden geperst. Variërend van tegeltjes tot piramides. De meest voorkomende zijn de ronde schijven. Ook wel teacakes genoemd. Teacakes kun je vervolgens ook weer laten rijpen waardoor de smaak ook weer verandert.

Cooked Pu-Ehr: Cooked Pu-Ehr is een soort antwoord op de raw Pu-Ehr. Eind jaren ’70 werd er een nieuw rijpingsproces bedacht om het fermentatieproces van de thee te versnellen. Hierdoor was de thee sneller klaar om gedronken te worden. Pu-Ehr wordt zachter van smaak als hij ouder wordt. Je kunt Pu-Ehr zowel los als in geperste vorm krijgen. De thee komt het best tot zijn recht bij een hoge temperatuur. Omdat de thee lang gerijpt heeft is het aan te raden om de thee na de 1e keer opgieten weg te gooien. Je spoelt dan als het ware de thee even om en het zorgt ervoor dat je de blaadjes als het ware wakker maakt voordat je nogmaals gaat opschenken. Je kunt een hoge temperatuur water gebruiken voor deze thee. Klik HIER als je de wereld van Pu-Ehr wil ontdekken.